کلینکر سیمان
کلینکر در صنعت سیمان به عنوان ماده اصلی در تولید سیمان، اهمیت بسیاری دارد. چرا که خواص و کیفیت به کیفیت کلینکر سیمان بستگی دارد. سیمان یکی از مهمترین عوامل در تثبیت سازههای ساختمانی است و کلینکر به عنوان یکی از مواد اولیه تولید سیمان، در تثبیت سازههای بتنی نقش دارد.
کلینکر سیمان چیست و چگونه تولید میشود؟
کلینکر یکی از مواد اولیه سیمان است که برای تولید سیمان به کار میرود. در صنعت سیمان اصلیترین قسمت سیمانهای مختلف همچون سیمان تهران بوده و حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد از وزن سیمان را تشکیل میدهد؛ بنابراین قیمت کلینکر سیمان نیز در تعیین قیمت سیمان نقش دارد. کلینکر سیمان از آهک، سیلیس، آلومینیوم و آهن تولید میشود.
در فرایند تولید کلینکر، ابتدا مواد اولیه به شکل خرد شده و با هم مخلوط میشوند. سپس این مواد در کورههایی با دمای بالا (حدود ۱۴۰۰-۱۵۰۰ درجه سانتیگراد) قرار میگیرند تا ذوب شوند. در داخل کوره، با افزایش دمای این مخلوط، عملیات احتراقی رخ میدهد و مواد اولیه به صورت گدازهای بافت خاص خود را به خود میگیرند.
سپس با قرار دادن خنثیکنندههایی مانند آب برای خنثی کردن اسیدهای باقیمانده، کلینکر به صورت پودر سفیدرنگ خنثی تولید میشود. خرید کلینکر سیمان و استفاده از آن در صنعت ساختمانسازی به دلیل ویژگیهایی همچون استحکام و انعطافپذیری بالا، مقاومت در برابر آتش و مقاومت در برابر حرارت رایج است.
انواع کلینکر سیمان
انواع کلینکر بسته به مادهی اولیهای که در تولید آن استفاده شده، متفاوت است به همین دلیل قیمت سیمان سفید و پرتلند متفاوت است. برخی از انواع رایج کلینکر به شرح زیر هستند:
کلینکر پرتلند
این نوع کلینکر سیمان از مواد اولیهی سیلیس، آهک، آلومینیوم و آهن تولید میشود. کلینکر سیمان پرتلند به دلیل خواص خود، به عنوان یکی از مهمترین مادهی اولیه در تولید سیمان استفاده میشود.
کلینکر سولفاتی
کلینکر سولفاتی یکی دیگر از محصولاتی است که توسط تولیدکنندگان کلینکر در ایران تولید میشود. در این نوع کلینکر، سولفات کلسیم به عنوان مادهای اضافی به مواد اولیه اضافه میشود که باعث افزایش مقاومت در برابر آب و تنظیم زمان اولیه سخت شدن سیمان میشود.
کلینکر فسفاتی
این نوع کلینکر با اضافه کردن فسفات به مواد اولیه تولید میشود و به دلیل خواص خاص خود، مناسب برای تولید بتنهای پایدار در برابر حملات اسیدی است.
کلینکر سفید
کلینکر سیمان سفید به منظور زیباسازی ساختمان و سازههای دیگر کاربرد دارد.
کاربرد کلینکر سیمان
کلینکر به عنوان مادهای اولیه در تولید سیمان استفاده میشود. بیشترین کاربرد کلینکر سیمان، در صنعت ساختمان به منظور تولید بتن و مصالح ساختمانی است. این ماده به دلیل خواص خود مانند مقاومت در برابر حرارت، مواد شیمیایی و جذب آب به عنوان یکی از مهمترین مواد ساختمانی در ساختمانهای بلند و پلها، بنادر، سدها و تونلها به کار میرود. با توجه به نوع کلینکر مصرفی، کیفیت و قیمت سیمان نیز متفاوت است و باید قیمت سیمان پاکتی امروز را به صورت لحظهای در سایتهای معتبر بررسی کنید.
محصول تولیدی در کارخانه تولید کلینکر در بهبود زمان خشک شدن سیمان نیز نقش دارد. در کلینکر مقداری سولفات کلسیم وجود دارد که برای تنظیم زمان اولیه سخت شدن سیمان بهکار میرود. سولفات کلسیم با آب به گچ تبدیل میشود و از خشک شدن سریع سیمان جلوگیری میکند، به طوری که زمان کاربردی سیمان برای رسیدن به استحکام مناسب بهبود مییابد.
انواع کلینکر همچون کلینکر تیپ 1 در تولید برخی محصولات صنعتی دیگر نیز به عنوان ماده اولیه مورد استفاده قرار میگیرد؛ به عنوان مثال، کلینکر در تولید آلومینا، کاغذ و کاغذ دیواری، پلاستیک، رنگها و رزینها نیز به کار میرود. فروشنده کلینکر سیمان میتواند در زمینه انتخاب کلینکر متناسب با کاربردتان به شما کمک کند.
تولید سیمان از کلینکر
کلینکر، مادهای است که قابلیت تبدیل به سیمان را دارد. برای تولید انواع مختلف سیمان از کلینکرهای مختلفی همچون کلینکر تیپ 5 استفاده میشود. بسته به کلینکر مصرفی قیمت محصول متفاوت است به همین منظور باید قیمت سیمان امروز را به صورت لحظهای بررسی کرد.
برای تولید سیمان از کلینکر، به آن مقداری گچ و مواد دیگر اضافه میشود تا سیمان پرتلند تولید شود. در این فرایند، کلینکر با حدود ۳ تا ۵ درصد گچ و مواد دیگری مانند آهک و سنگ گچ ترکیب میشود و به صورت پودر سفیدرنگ و نرم تولید میگردد. سپس این پودر با اضافه کردن حدود ۶ تا ۸ درصد آب به داخل آسیاب سیمان رفته و با هم مخلوط شده و خروجی آسیاب به صورت پودر نرم و کاملاً خشک به نام «سیمان» درمیآید.
کلینکر تیپ 2 نمونهای از کلینکر است که در تولید سیمان تیپ 2 به کار میرود. بعد از تولید سیمان آن را در کیسههای پلی پروپیلنی یا جعبههای فلزی بستهبندی کرده و برند مورد نظر همچون سیمان سامان غرب روی آن درج میشود.
مشخصات فیزیکی کلینکر سیمان
وزن مخصوص کلینکر سیمان به شرایط تولید و نحوه اندازهگیری آن بستگی دارد؛ با این حال، معمولاً وزن مخصوص کلینکر در بازه 3 الی 3.15 گرم بر سانتیمتر مکعب قرار دارد.
بررسی کلینکرهای مختلف همچون آنالیز کلینکر تیپ 5 نشان میدهد که ابعاد ذرات کلینکر بین 3 تا 25 میکرومتر است و رنگ آن به سفیدی یا خاکستری متمایل است. دمای ذوب کلینکر حدود 1450 درجه سانتیگراد است و در فرایند تولید سیمانهای مختلف همچون سیمان آبیک، کلینکر با اضافه کردن گچ و سایر مواد به عنوان پودر سیمانی به کار میرود.
تفاوت اصلی کلینکر سیمان صادراتی با سایر کلینکرها، مربوط به خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن است. به طور کلی، کلینکر صادراتی باید دارای خصوصیاتی باشد که برای تأمین استانداردهای بینالمللی قابل قبول باشد. معمولاً محتوای آهن و سولفات در کلینکر صادراتی کمتر از کلینکر داخلی است. قیمت کلینکر صادراتی با توجه به کیفیت محصول تعیین میشود.
جمع بندی
با عناوینی همچون کلینکر سیمان چیست را معرفی کردیم. کلینکر یک ماده مهم در تولید سیمان است که به صورت پودری میشود. این ماده از مواد اولیه سیمان به حساب میآید و بخش عمدهای از ترکیبات سیمان را تشکیل میدهد. کلینکر در فرایند تولید سیمان، با رفتار مناسبی در برابر حرارت و فشار مواجه میشود تا مواد دیگری مانند گچ و آهک را به سیمان تبدیل کند. به دلیل تفاوت در کیفیت قیمت انواع مخالف کلینکر مانند قیمت کلینکر سیمان تیپ 2 با دیگر کلینکرها متفاوت است.